Produsenter – Olivenolje

Gjennom flere år har vi opparbeidet et nært samarbeid med våre olivenoljeprodusenter i LIGURIA, VENETO, LAZIO, TOSCANA og SICILIA. Dette er mennesker som vi kjenner personlig og bedrifter som vi besøker regelmessig. Vi kjenner deres produksjonsmetoder og vi er derfor trygge på produktene, gjennom egne erfaringer og gjennom våre kunder i det norske markedet. Vi har dokumentasjon på alle nødvendige prosesser i bedriftene. ISO-sertifisering, interne kontrollrutiner (HACCP) økologisk sertifisering, samt årlige rapporter fra de kjemiske analysene og fra paneltestene/smakstestene.
Alle våre produsenter i LIGURIA, VENETO, LAZIO, TOSCANA og på SICILIA har både økologiske og konvensjonelle ekstra jomfru olivenoljer.

headerlogoFrantoio di Sant’Agata d’Oneglia, etablert i 1827, ligger i Imperia i regionen LIGURIA. Dette er vår produsent i nord-vest Italia.

Liguria-oljene er kjent for sin «lett fruktige, myke og runde smak og aroma, med en lett pikant avslutning». Råvaren i denne regionen er den klassiske TAGGIASCA-oliven, som kun vokser her. Familien Mela har produsert olivenolje i flere generasjoner. De har høstet mange premier gjennom årene for sine olivenoljer. En av deres oljer ble bl.a. brukt under NOBEL-middagen i Stockholm 5 år på rad. 

Alle de beste forutsetningen er til stede i Liguria for å produsere kvalitetsolje. Stabilt og varmt klima med mild vinter, fjellene bak som skjermer for kulden fra nord og en sval bris fra havet som holder insektene under kontroll.

logo SalvagnoFrantoio Salvagno, etablert i 1923, ligger like utenfor Verona i regionen VENETO. Dette er vår produsent i nord-øst Italia.

Området Veneto/Gardasjøen er også kjent for lett fruktige og delikate olivenoljer, men «rundheten og det nøtteaktige» i nord-vest er erstattet av en kombinasjon av «lett fruktighet, lett bitterhet og lett pikant» som oftest fint balansert i delikate olivenoljer.

Oliventrærne ligger i åsene rundt eiendommen, ca. 150 m.o.h., noe som gir spesielt gode dyrkningsforhold. Alpene i nord stenger for kulden og det flate  og varme landskapet får inn fuktighet både fra Gardasjøen i vest og Venezia-bukten i øst.


Canino logo_langCooperativa Olivicola di Canino, etablert i 1988, ligger i byen Canino nær Viterbo i regionen LAZIO. Dette er en av våre to produsenter i midt-Italia.

Canino er navnet på co-operativet (som har 130 medlemmer) og byen, men Canino er også navnet på en type oliven som vokser hovedsakelig i dette området. Det spesielle jordsmonnet i distriktet inneholder bl.a. hvit lava.

Olivenoljene fra Canino har en fantastisk grønnfarge og fruktighet som nyslått gress. En egenart for denne oliventypen i dette distriktet.

Tilbake i historien var det Etruskerne som befolket dette område og byen Canino er nevnt i gamle dokumenter fra romertiden. I nyere historie hadde bl.a. Napoleons yngre bror et slott i Canino.

Santa Tea logo_smallFrantoio di Santa Tea, etablert i 1585, ligger i Reggello utenfor Firenze i regionen TOSCANA. Vår andre produsent i midt-Italia.

Den 13. februar 1585 kjøper Gonnelli-brødrene eiendommen Santa Tea og den tilhørende olivenmøllen som ble bygget allerede i 1426. Årstallet 1426 er gravert i en stein i veggen på mølla. Gjennom alle disse årene frem til moderne tid har Frantoio Santa Tea alltid vært en anerkjent olivenoljeprodusent. De har i dag totalt 50.000 oliventrær i området mellom Firenze og Siena.

I 1962 kommer en ny milepæl i møllas historie: Frantoio Santa Tea installerer VERDENS FØRSTE SENTRIFUGE. En teknologisk nyvinning for hele bransjen utviklet i samarbeid med en av de  største utstyrsleverandørene. Her produseres «klassiske Toscanske ekstra jomfru olivenoljer med mye fruktighet og den særegne positive bitterheten».


Barbera logoBarbera er den første av våre to produsenter på SICILIA. 

Familien Barbera har som dere ser av logoen en historie som går helt tilbake til 1894. Det hele startet med olivendyrkingen i Palermo. Allerede ved verdensutstillingen i Paris i 1900 (åpningen av Eifeltårnet) reiste de hjem med 4 gullmedaljer for sine sicilianske olivenoljer. Barbera var første olivenoljeprodusent til å tappe på glassflasker. Den eneste tilgjengelige den gangen var den klassiske «Marsala vinflasken», som senere har blitt et varemerke for Barbera. Bedriften har nå et stort og moderne anlegg noen mil utenfor Palermo og ledes i dag av Manfredi Barbera som er 4. generasjon.

På Sicilia blir olivenoljene fruktige på grunn av det lava-holdige jordsmonnet og samtidig har de en fin medium bitterhet og fint avgrenset pepper/pikant.

Berretta Logo nyFrantoi Berretta er den andre av våre to produsenter på SICILIA.

Frantoi Berretta har en lang historie med produksjon av ekstra jomfru olivenolje. De holder til i den lille byen Mirabella Imbaccari vest for Catania. I tre generasjoner har de produsert olivenolje i dette fruktbare området med det spesielle lavaholdige vulkanske jordsmonnet. I 2009 ble det investert i et nytt bygg og nye produksjonslinjer med topp moderne utstyr. Mye ressurser er også lagt i både produktutvikling og produktdesign. Kvalitet og eleganse i alle ledd.

Sicilia har færre typer oliven enn det som vokser på fastlandet og derfor blir de Sicilianske olivenolje veldig «stedstypiske» i aroma og smak. Frantoi Berretta har en liten katalog med bare 4-5 ulike olivenoljer, men de har hentet hjem flere internasjonale gullmedaljer de siste årene.


Vi jobber selvfølgelig kontinuerlig med å finne nye og spennende olivenoljer fra Italia, men det er mange kriterier å ta hensyn til. For oss er det viktig med både geografisk beliggenhet, produksjonsmetoder, smaksprofil og objektive kjemiske kvalitetparametere. Pris er alltid en konsekvens av den totale kvaliteten.

Hver region har sitt eget mikro-klima og sine egne oliventyper, noe som gir de ulike regionene sine særegenheter. Regionene kan derfor ikke konkurrere med hverandre, men danner tilsammen et panorama av ulike smaker og aromaer. Vi søker å finne de beste representantene for sin region og på den måten kunne tilby våre kunder i Norge «det beste av det beste». FORBRUKEREN må i siste hånd velge på grunnlag av SMAK, mens den objektive kvaliteten er Livio Norge sitt ansvar. Ekstra jomfru olivenolje handler om SMAK og HELSE.